Rruga "Kongresi i Manastirit"   Hapur çdo ditë 24/7  Na telefononi: 0696060620

Kirurgjia e stomakut (Gastrektomia)

 • Home
 • Kirurgjia e stomakut (Gastrektomia)

Kirurgjia e mëngës gastrike, e quajtur edhe gastrektomia e mëngës, është një procedurë kirurgjike bariatrike. Ai heq një pjesë të madhe të stomakut tuaj, duke lënë pas një “mëngë” të ngushtë. Reduktimi i stomakut tuaj ndihmon në kufizimin e kalorive dhe zvogëlimin e sinjaleve të urisë. Ky operacion ofrohet për të ndihmuar njerëzit me obezitet klinikisht të rëndë të arrijnë humbje efektive në peshë.

1. Çfarë bën një mëngë gastrike?

Zvogëlimi i madhësisë së stomakut tuaj është një mënyrë e thjeshtë për të kufizuar sasinë e ushqimit që mund të hani me një ulje, duke ju bërë të ndiheni më të ngopur më shpejt. Por shërben edhe një qëllim tjetër: zvogëlon sasinë e hormoneve të urisë që stomaku juaj mund të prodhojë. Kjo ndihmon për të ulur oreksin dhe dëshirat tuaja dhe mund të ndihmojë në parandalimin e impulseve që i bëjnë njerëzit të rifitojnë peshën që kanë humbur.

2. Cilat gjendje mjekësore ndihmon në trajtimin e operacionit të mëngës gastrike?

Kirurgjia e mëngës gastrike është një trajtim kirurgjik për obezitetin dhe kushtet mjekësore që lidhen me obezitetin. Ofrohet vetëm për njerëzit e kualifikuar që kanë kushte serioze mjekësore që lidhen me obezitetin e tyre ose janë në rrezik të lartë për t’i zhvilluar ato. Kirurgjia e mëngës gastrike mund të përmirësojë dhe ndonjëherë eliminojë sëmundjet, duke përfshirë:

 • Rezistenca ndaj insulinës dhe diabeti i tipit 2.
 • Hipertensioni dhe sëmundjet hipertensive të zemrës.
 • Hiperlipidemia (kolesterol i lartë) dhe sëmundje arteriale.
 • Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike dhe steatohepatiti.
 • Sindroma e hipoventilimit të obezitetit dhe apnea obstruktive e gjumit.
 • Dhimbje kyçesh dhe osteoartriti.

3. Çfarë ju kualifikon për operacionin e mëngës gastrike?

Për t’u kualifikuar, kërkesat e përgjithshme janë:

 • Që keni obezitet të rëndë (klasa III). Kjo përcaktohet nga BMI juaj (indeksi i masës trupore), i cili llogaritet nga pesha dhe gjatësia juaj, si dhe nga kushtet tuaja shëndetësore që lidhen me të. Obeziteti i klasës III nënkupton një BMI prej 40 ose më të lartë, ose një BMI prej të paktën 35 me të paktën një sëmundje të lidhur.
 • Që keni provuar, por nuk keni arritur të humbni peshë para operacionit. Mund t’ju kërkohet të kaloni tre deri në gjashtë muaj në një plan të mbikqyrur mjekësor për humbje peshe përpara se kompania juaj e sigurimit të miratojë dhe mbulojë operacionin tuaj.
 • Që të jeni të përgatitur fizikisht dhe mendërisht për operacionin dhe procesin e rikuperimit. Përpara se të kualifikoheni për kirurgji për humbje peshe, do të takoheni me një ekip dietologësh, psikologësh dhe specialistësh të tjerë mjekësorë për këshillim dhe ekzaminim.

4. Cilat janë avantazhet e kësaj procedure?

Krahasuar me operacionet e tjera të kirurgjisë bariatrike, mënga e stomakut është më e thjeshtë, më e shpejtë dhe më e sigurt. Njerëzit me kushte shëndetësore që mund të mos jenë të përshtatshme për një procedurë më të gjatë shpesh mund të tolerojnë një gastrektomi me mëngë. Për shkak se operacioni nuk riorganizon zorrët tuaja, ka shumë më pak gjasa të shkaktojë komplikime afatgjata në lidhje me ushqimin.

Ndërsa humbja mesatare e peshës me mëngë gastrike është pak më e vogël sesa me operacionet më komplekse të humbjes së peshës, ajo ende ofron humbje të shkëlqyera të peshës dhe përfitime shëndetësore. Ky operacion filloi si hapi i parë në një kirurgji bariatrike me dy hapa të quajtur ndërprerësi duodenal. Kirurgët filluan ta ofronin atë si një procedurë të pavarur pasi shumë njerëz zbuluan se nuk kishin nevojë të përfundonin pjesën e dytë.

5. Cilat janë rreziqet ose komplikimet e mundshme të operacionit të mëngës gastrike?

Të gjitha operacionet kanë njëfarë rreziku të komplikimeve. Me gastrektominë e mëngës, ato ndodhin në më pak se 1% të operacioneve. Komplikimet kirurgjikale përfshijnë:

Gjakderdhje.

Infeksioni.

Reagimet ndaj anestezisë.

Rrjedh nga linja kryesore.

Pas shërimit, disa njerëz zhvillojnë komplikime afatgjata nga operacioni. Këto janë zakonisht të lehta për t’u trajtuar kur ndodhin. Ato mund të përfshijnë:

Indet e mbresë pas operacionit mund të bëjnë që stomaku juaj të jetë i ngushtë, gjë që mund të ngadalësojë ose bllokojë lëvizjen e ushqimit nëpër stomak duke shkaktuar nauze, të vjella dhe vështirësi në të ngrënë.

Mangësitë ushqyese. Është më e vështirë të marrësh mjaftueshëm lëndë ushqyese kur hani shumë më pak. Personave që kanë kirurgji bariatrike zakonisht u përshkruhen suplemente ushqimore ditore për jetën.

Refluksi gastroezofageal. Disa njerëz që kishin refluks acid para operacionit mendojnë se përkeqësohet më pas, dhe disa njerëz që nuk e kishin atë më parë duket se e marrin atë. Kjo shpesh mund të trajtohet me ilaçe.

Gurët në tëmth. Humbja e shpejtë e peshës mund të bëjë më të mundshëm gurët në tëmth. Ai bën që më shumë yndyrë të përpunohet përmes mëlçisë, e cila më pas mund të grumbullohet në fshikëzën e tëmthit si gurë kolesteroli dhe të shkaktojë dhimbje pas ngrënies. Ju mund të keni nevojë për një operacion tjetër për të hequr fshikëzën e tëmthit tuaj të quajtur kolecistektomi.

6. Sa peshë do të humbni me mëngën e stomakut? A është e përhershme humbja e peshës nga mëngët gastrike?

Humbja mesatare e peshës është 25% deri në 30% e peshës tuaj trupore në një deri në dy vitet e para. Kjo do të thotë se nëse keni peshuar 300 lbs para operacionit, do të humbisni 100 lbs. Ju mund të humbni pak a shumë, në varësi të zakoneve të jetesës që adoptoni pas operacionit. Disa njerëz gjithashtu rifitojnë pak peshë, por humbja mesatare e përgjithshme e peshës prej 25% deri në 30% të peshës tuaj trupore është e qëndrueshme gjatë pesë viteve.

Statistikisht humbja e peshës e raportuar për këtë procedurë varion nga 60% e peshës së tepërt; rezultate më të mira arrihen me respektimin e mirë të udhëzimeve dietike dhe të sjelljes. Me zgjedhje të zgjuara ushqimore, ushtrime të rregullta dhe zakone të mira të të ngrënit, pacientët që kanë bërë një gastrektomi me mëngë do të kënaqen dhe do të mbajnë humbje të mirë në peshë.

Me gastrektominë e mëngës nuk implantohet trup i huaj, si me brezin e rregullueshëm të stomakut, dhe nuk ka rirregullim kompleks të zorrëve, si me bypass-in gastrik. Shumica e pacientëve zbulojnë se pas një rikuperimi të arsyeshëm, ata janë në gjendje të hanë të qetë një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh, duke përfshirë mishin dhe perimet fibroze. Ndryshe nga brezi i rregullueshëm i stomakut dhe bypass-i gastrik, gastrektomia me mëngë është një procedurë e përhershme – ajo nuk mund të rikthehet.

7. Jeta pas Kirurgjisë Bariatrike

Kirurgjia për humbje peshe mund t’ju fillojë në rrugën drejt një jete më të shëndetshme, më të gjatë dhe më të kënaqshme. Nuk është një kurë për obezitetin, por një mjet për t’ju ndihmuar të humbni peshë. Suksesi afatgjatë varet nga aftësia juaj për të ndjekur udhëzimet për dietën, stërvitjen dhe ndryshimet e stilit të jetesës.

Ndjekja afatgjatë

Pas operacionit, gjaku juaj do të kontrollohet rregullisht për të siguruar që nivelet tuaja të mikronutrientëve të qëndrojnë në kufijtë normalë. Analizat e gjakut do të bëhet tre, gjashtë dhe 12 muaj pas operacionit, pastaj çdo vit më pas.

NJOFTIM

Informacioni, duke përfshirë, por pa u kufizuar në, tekstin, grafikë, imazhe dhe materiale të tjera të përfshira në këtë faqe interneti janë vetëm për qëllime informative. Asnjë material në këtë faqe nuk ka për qëllim të jetë zëvendësues për këshilla, diagnozë ose trajtim profesional mjekësor. Gjithmonë kërkoni këshillën e mjekut tuaj ose ofruesit tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor për çdo pyetje që mund të keni në lidhje me një gjendje ose trajtim mjekësor dhe përpara se të ndërmerrni një regjim të ri të kujdesit shëndetësor.

logo
Ke Pyetje? Më shkruaj!