Rruga "Kongresi i Manastirit"   Hapur çdo ditë 24/7  Na telefononi: 0696060620

Diabet

Diabeti mellitus është një çrregullim në të cilin trupi nuk prodhon mjaftueshëm ose nuk i përgjigjet normalisht insulinës, duke bërë që nivelet e sheqerit (glukozës) në gjak të jenë anormalisht të larta.
  • Ndjesia e urinimit dhe etja rritet dhe njerëzit mund të humbin peshë lehtësisht edhe nëse nuk përpiqen.
  • Diabeti dëmton nervat dhe shkakton probleme me ndjeshmërinë.
  • Diabeti dëmton enët e gjakut dhe rrit rrezikun e sulmit në zemër, goditjes në tru, sëmundjeve kronike të veshkave dhe humbjes së shikimit.
  • Mjekët diagnostikojnë diabetin duke matur nivelet e sheqerit në gjak.
  • Njerëzit me diabet duhet të ndjekin një dietë të shëndetshme që përmban pak karbohidrate të rafinuara (përfshirë sheqerin), yndyrna të ngopura dhe ushqime të përpunuara. Ata gjithashtu duhet të ushtrohen dhe zakonisht marrin ilaçe për të ulur nivelin e sheqerit në gjak.
  • Diabeti mellitus është një çrregullim në të cilin sasia e sheqerit në gjak rritet. Mjekët shpesh përdorin emrin e plotë diabeti mellitus, dhe jo vetëm diabeti, për të dalluar këtë çrregullim nga diabeti insipidus. Diabeti insipidus është një çrregullim relativisht i rrallë që nuk ndikon në nivelet e glukozës në gjak, por, ashtu si diabeti mellitus, shkakton gjithashtu rritje të urinimit.
Tre lëndët ushqyese kryesore që përbëjnë shumicën e ushqimit janë karbohidratet, proteinat dhe yndyrat. Sheqernat janë një nga tre llojet e karbohidrateve, së bashku me niseshtenë dhe fibrat.

Ka shumë lloje të sheqerit. Disa sheqerna janë të thjeshta, dhe të tjerët janë kompleks. Sheqeri i tryezës (saharoza) përbëhet nga dy sheqerna më të thjeshta të quajtura glukozë dhe fruktozë. Sheqeri i qumështit (laktoza) përbëhet nga glukoza dhe një sheqer i thjeshtë i quajtur galaktozë. Karbohidratet në niseshte, si buka, makaronat, orizi dhe ushqime të ngjashme, janë zinxhirë të gjatë të molekulave të ndryshme të thjeshta të sheqerit. Saharoza, laktoza, karbohidratet dhe sheqernat e tjera komplekse duhet të zbërthehen në sheqerna të thjeshta nga enzimat në traktin tretës përpara se trupi t'i thithë ato.

Pasi trupi thith sheqernat e thjeshta, zakonisht i konverton të gjitha në glukozë, e cila është një burim i rëndësishëm karburanti për trupin. Glukoza është sheqeri që transportohet përmes qarkullimit të gjakut dhe merret nga qelizat. Trupi gjithashtu mund të prodhojë glukozë nga yndyrat dhe proteinat. "Sheqeri" në gjak do të thotë vërtet glukozë në gjak.
Insulina, një hormon i çliruar nga pankreasi (një organ pas stomakut që prodhon gjithashtu enzima tretëse), kontrollon sasinë e glukozës në gjak. Glukoza në qarkullimin e gjakut stimulon pankreasin të prodhojë insulinë. Insulina ndihmon glukozën të lëvizë nga gjaku në qeliza. Pasi hyn në qeliza, glukoza shndërrohet në energji, e cila përdoret menjëherë, ose glukoza ruhet si yndyrë ose glikogjen niseshte derisa të nevojitet.

Si funksionon insulina

Nivelet e glukozës në gjak ndryshojnë normalisht gjatë ditës. Ato rriten pas një vakti dhe kthehen në nivelet para vaktit brenda rreth 2 orësh pas ngrënies. Sapo nivelet e glukozës në gjak kthehen në nivelet para vaktit, prodhimi i insulinës zvogëlohet. Ndryshimet në nivelet e glukozës në gjak zakonisht janë brenda një diapazoni të ngushtë, rreth 70 deri në 110 miligramë për decilitër (mg/dL), ose 3,9 deri në 6,1 milimol për litër (mmol/L) gjak tek njerëzit e shëndetshëm. Nëse njerëzit hanë një sasi të madhe të karbohidrateve, nivelet mund të rriten më shumë. Njerëzit më të vjetër se 65 vjeç priren të kenë nivele pak më të larta, veçanërisht pas ngrënies.

Nëse trupi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme për të lëvizur glukozën në qeliza, ose nëse qelizat ndalojnë së reaguari normalisht ndaj insulinës (që quhet rezistencë ndaj insulinës), rezulton nivele të larta të glukozës në gjak dhe sasi e pamjaftueshme e glukozës në qeliza ku së bashku prodhojnë simptomat dhe komplikimet e diabetit.
Prediabeti

Prediabeti është një gjendje në të cilën nivelet e glukozës në gjak janë shumë të larta për t'u konsideruar normale, por jo aq të larta sa për t'u etiketuar diabeti. Njerëzit kanë prediabet nëse niveli i tyre i glukozës në gjak me agjërim është ndërmjet 100 mg/dL (5.6 mmol/L) dhe 125 mg/dL (6.9 mmol/L) ose nëse niveli i glukozës në gjak 2 orë pas një testi të tolerancës së glukozës është midis 140 mg/dL. dL (7,8 mmol/L) dhe 199 mg/dL (11,0 mmol/L).

Prediabeti mbart një rrezik më të lartë të diabetit në të ardhmen, si dhe sëmundjeve të zemrës. Ulja e peshës trupore me 5 deri në 10% përmes dietës dhe stërvitjes mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të diabetit në të ardhmen.

Diabeti i tipit 1
Në diabetin e tipit 1 (i quajtur më parë diabeti i varur nga insulina ose diabeti me fillimin e të miturve), sistemi imunitar i trupit sulmon qelizat e pankreasit që prodhojnë insulinë dhe më shumë se 90% e tyre shkatërrohen përgjithmonë. Prandaj, pankreasi prodhon pak ose aspak insulinë. Vetëm rreth 5 deri në 10% e të gjithë njerëzve me diabet kanë sëmundje të tipit 1. Shumica e njerëzve që kanë diabet të tipit 1 e zhvillojnë sëmundjen para moshës 30 vjeç, megjithëse mund të zhvillohet më vonë në jetë. Shkencëtarët besojnë se një faktor mjedisor - ndoshta një infeksion viral ose një faktor ushqyes gjatë fëmijërisë ose moshës madhore të hershme - bën që sistemi imunitar të shkatërrojë qelizat e pankreasit që prodhojnë insulinë. Një predispozicion gjenetik i bën disa njerëz më të ndjeshëm ndaj një faktori mjedisor.

Diabeti i tipit 2
Në diabetin e tipit 2 (i quajtur më parë diabeti jo i varur nga insulina ose diabeti me fillimin e të rriturve), pankreasi shpesh vazhdon të prodhojë insulinë, ndonjëherë edhe në nivele më të larta se normale, veçanërisht në fillim të sëmundjes. Megjithatë, trupi zhvillon rezistencë ndaj efekteve të insulinës, kështu që nuk ka insulinë të mjaftueshme për të plotësuar nevojat e trupit. Ndërsa diabeti i tipit 2 përparon, aftësia e pankreasit për të prodhuar insulinë zvogëlohet. Dikur diabeti i tipit 2 ishte i rrallë tek fëmijët dhe adoleshentët, por është bërë më i zakonshëm. Megjithatë, zakonisht fillon te njerëzit më të vjetër se 30 vjeç dhe bëhet progresivisht më i zakonshëm me moshën. Rreth 26% e njerëzve mbi 65 vjeç kanë diabet të tipit 2. Njerëzit me prejardhje të caktuar racore dhe etnike janë në rrezik më të madh të zhvillimit të diabetit të tipit 2: zezakët, aziatiko-amerikanët, indianët amerikanë dhe njerëzit me prejardhje spanjolle ose latino-amerikane që jetojnë në Shtetet e Bashkuara kanë një rrezik dyfish ose trefish më të lartë në krahasim me të bardhët.

Diabeti i tipit 2 gjithashtu priret të shfaqet në familje. Obeziteti është faktori kryesor i rrezikut për zhvillimin e diabetit të tipit 2, dhe 80 deri në 90% e njerëzve me këtë çrregullim janë mbipeshë ose obezë. Për shkak se obeziteti shkakton rezistencë ndaj insulinës, njerëzit obezë kanë nevojë për sasi shumë të mëdha të insulinës për të ruajtur nivelet normale të glukozës në gjak. Disa çrregullime dhe ilaçe mund të ndikojnë në mënyrën se si trupi përdor insulinën dhe mund të çojnë në diabetin e tipit 2. Shembuj të gjendjeve (kushteve) të zakonshme që rezultojnë në përdorim të dëmtuar të insulinës janë Nivele të larta të kortikosteroideve (më së shpeshti për shkak të përdorimit të barnave kortikosteroide ose sindromës Cushing).
Diabeti gjithashtu mund të shfaqet te njerëzit me prodhim të tepërt të hormonit të rritjes (akromegalia) dhe te njerëzit me tumore të caktuara që sekretojnë hormone.
Pankreatiti i rëndë ose i përsëritur dhe çrregullime të tjera që dëmtojnë drejtpërdrejt pankreasin mund të çojnë në diabet.
Të dy llojet e diabetit mund të kenë simptoma shumë të ngjashme nëse niveli i glukozës në gjak rritet ndjeshëm.

Simptomat e niveleve të larta të glukozës në gjak përfshijnë
Etje e shtuar
Rritja e urinimit
Uria e shtuar

Kur niveli i glukozës në gjak rritet mbi 160 deri në 180 mg/dL (8,9 deri në 10,0 mmol/L), glukoza derdhet në urinë. Kur niveli i glukozës në urinë rritet edhe më shumë, veshkat nxjerrin ujë shtesë për të holluar sasinë e madhe të glukozës. Për shkak se veshkat prodhojnë urinë të tepërt, njerëzit me diabet urinojnë shpesh me vëllime të mëdha (poluria). Urinimi i tepërt krijon etje jonormale (polydipsia). Për shkak se kaloritë e tepërta humbasin në urinë, njerëzit mund të humbin peshë. Për të kompensuar, njerëzit shpesh ndihen tepër të uritur.

Simptoma të tjera të diabetit përfshijnë
Shikim i turbullt
Përgjumje
Nauze
Zvogëlimi i qëndrueshmërisë gjatë stërvitjes

Diabeti i tipit 1
Tek njerëzit me diabet të tipit 1, simptomat shpesh fillojnë papritur dhe në mënyrë dramatike. Një gjendje e rëndë e quajtur ketoacidoza diabetike, një ndërlikim në të cilin trupi prodhon acid të tepërt, mund të zhvillohet shpejt. Përveç simptomave të zakonshme të diabetit të etjes së tepërt dhe urinimit, simptomat fillestare të ketoacidozës diabetike përfshijnë gjithashtu të përziera, të vjella, lodhje dhe - veçanërisht te fëmijët - dhimbje barku. Frymëmarrja ka tendencë të bëhet e thellë dhe e shpejtë ndërsa trupi përpiqet të korrigjojë aciditetin e gjakut (shih Acidozën), dhe fryma ka erë frutash dhe si pastrues manikyri. Pa trajtim, ketoacidoza diabetike mund të përparojë në koma dhe vdekje, ndonjëherë shumë shpejt.

Pasi diabeti i tipit 1 ka filluar, disa njerëz kanë një fazë të gjatë, por të përkohshme të niveleve pothuajse normale të glukozës (faza e muajit të mjaltit) për shkak të rikuperimit të pjesshëm të sekretimit të insulinës.

Diabeti i tipit 2 Njerëzit me diabet të tipit 2 mund të mos kenë asnjë simptomë për vite ose dekada përpara se të diagnostikohen. Simptomat mund të jenë delikate. Rritja e urinimit dhe etja në fillim janë të lehta dhe gradualisht përkeqësohen me javë ose muaj. Përfundimisht, njerëzit ndihen jashtëzakonisht të lodhur, ka të ngjarë të zhvillojnë shikim të paqartë dhe mund të dehidratohen.

Ndonjëherë gjatë fazave të hershme të diabetit, niveli i glukozës në gjak është anormalisht i ulët ndonjëherë, një gjendje e quajtur hipoglikemia.

Për shkak se njerëzit me diabet të tipit 2 prodhojnë pak insulinë, ketoacidoza zakonisht nuk zhvillohet edhe kur diabeti i tipit 2 nuk trajtohet për një kohë të gjatë. Rrallëherë, nivelet e glukozës në gjak bëhen jashtëzakonisht të larta (madje edhe duke kaluar 1000 mg/dL [55,5 mmol/L]). Nivele të tilla të larta shpesh ndodhin si rezultat i disa stresit të mbivendosur, si infeksioni ose përdorimi i drogës. Kur nivelet e glukozës në gjak rriten shumë, njerëzit mund të zhvillojnë dehidrim të rëndë, i cili mund të çojë në konfuzion mendor, përgjumje dhe konvulsione, një gjendje e quajtur gjendje hiperglicemike hiperosmolar. Shumë njerëz me diabet të tipit 2 diagnostikohen nga testimi rutinë i glukozës në gjak përpara se të zhvillojnë nivele kaq të larta të glukozës në gjak.
Diabeti dëmton enët e gjakut, duke i bërë ato të ngushtohen dhe për rrjedhojë kufizojnë qarkullimin e gjakut. Për shkak se enët e gjakut në të gjithë trupin janë të prekura, njerëzit mund të kenë shumë komplikime të diabetit.
Shumë organe mund të preken, veçanërisht në vijim:
Truri, duke shkaktuar goditje në tru
Sytë (retinopati diabetike), duke shkaktuar verbëri
Zemra, duke shkaktuar atak në zemër
Veshkat (nefropatia diabetike), duke shkaktuar sëmundje kronike të veshkave
Nervat (neuropatia diabetike), duke shkaktuar ulje të ndjeshmërisë në këmbë

Nivelet e larta të glukozës në gjak shkaktojnë gjithashtu shqetësime në sistemin imunitar të trupit, kështu që njerëzit me diabet mellitus janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj infeksioneve bakteriale dhe kërpudhore.

Matja e glukozës në gjak
Mjekët kontrollojnë nivelet e glukozës në gjak tek njerëzit që kanë simptoma të diabetit si etja e shtuar, urinimi ose uria. Përveç kësaj, mjekët mund të kontrollojnë nivelet e glukozës në gjak tek njerëzit që kanë çrregullime që mund të jenë ndërlikime të diabetit, të tilla si infeksione të shpeshta, ulçera në këmbë dhe infeksione të majave.

Për të vlerësuar me saktësi nivelet e glukozës në gjak, mjekët zakonisht përdorin një mostër gjaku të marrë pasi njerëzit kanë agjëruar gjatë natës. Diabeti mund të diagnostikohet nëse nivelet e glukozës në gjak të agjërimit janë më të larta se 125 mg/dL (6,9 mmol/L). Megjithatë, është e mundur të përdoren mostrat e gjakut të marra pasi njerëzit të kenë ngrënë. Një rritje e caktuar e niveleve të glukozës në gjak pas ngrënies është normale, por edhe pas një vakti nivelet nuk duhet të jenë shumë të larta. Diabeti mund të diagnostikohet nëse një nivel i rastësishëm (nuk bëhet pas agjërimit) i glukozës në gjak është më i lartë se 199 mg/dL (11.0 mmol/L).

Hemoglobina A1C
Mjekët mund të matin gjithashtu nivelin e një proteine, hemoglobinës A1C (e quajtur edhe hemoglobina e glikoziluar ose e glikoluar), në gjak. Hemoglobina është substanca e kuqe, që mbart oksigjen në qelizat e kuqe të gjakut. Kur gjaku ekspozohet ndaj niveleve të larta të glukozës në gjak gjatë një periudhe kohore, glukoza ngjitet në hemoglobinë dhe formon hemoglobinë të glikoziluar. Niveli i hemoglobinës A1C (raportuar si përqindje e hemoglobinës që është A1C) pasqyron tendencat afatgjata në nivelet e glukozës në gjak dhe jo ndryshimet e shpejta.

Matjet e hemoglobinës A1C mund të përdoren për të diagnostikuar diabetin kur testimi bëhet nga një laborator i certifikuar (jo nga instrumentet e përdorura në shtëpi ose në zyrën e mjekut). Njerëzit me një nivel të hemoglobinës A1C prej 6.5% ose më shumë kanë diabet. Nëse niveli është midis 5.7 dhe 6.4, ata kanë prediabet.
Një lloj tjetër testi gjaku, një test oral i tolerancës së glukozës, mund të bëhet në situata të caktuara, të tilla si ekzaminimi i grave shtatzëna për diabetin gestacional ose testimi i personave të moshuar që kanë simptoma të diabetit, por nivele normale të glukozës kur agjërojnë.

Megjithatë, ai nuk përdoret në mënyrë rutinore për testimin e diabetit, sepse testi mund të jetë shumë i rëndë.

Në këtë test, njerëzit agjërojnë, marrin një mostër gjaku për të përcaktuar nivelin e glukozës në gjak të agjërimit dhe më pas pinë një tretësirë të veçantë që përmban një sasi të madhe, standarde të glukozës. Më pas merren mostra të tjera gjaku gjatë 2 deri në 3 orëve të ardhshme dhe testohen për të përcaktuar nëse glukoza në gjak rritet në nivele anormalisht të larta.
Nivelet e glukozës në gjak shpesh kontrollohen gjatë një ekzaminimi fizik rutinë. Kontrollimi i rregullt i niveleve të glukozës në gjak është veçanërisht i rëndësishëm tek njerëzit e moshuar, sepse diabeti është shumë i zakonshëm në jetën e mëvonshme. Njerëzit mund të kenë diabet, veçanërisht diabetin e tipit 2, dhe nuk e dinë atë.
Mjekët nuk bëjnë teste rutinë për të kontrolluar diabetin e tipit 1 edhe te njerëzit me rrezik të lartë të diabetit të tipit 1 (si vëllezërit e motrat ose fëmijët e njerëzve që kanë diabet të tipit 1).
Megjithatë, është e rëndësishme që të bëhen teste depistimi tek personat në rrezik të diabetit të tipit 2, përfshirë ata që
Janë mbi 45 vjeç
Keni prediabet
Janë mbipeshë ose obezë
Keni një mënyrë jetese sedentare
Keni presion të lartë të gjakut dhe/ose çrregullime të lipideve si kolesteroli i lartë
Keni sëmundje kardiovaskulare
Keni një histori familjare të diabetit
Keni pasur diabet gjatë shtatzënisë ose keni pasur një fëmijë që peshonte më shumë se 9 paund (4000 gram) në lindje
Keni sëmundje të vezores policistike
Janë të etnisë afrikano-amerikane, hispanike, aziatiko-amerikane ose indiane amerikane

Njerëzit me këta faktorë rreziku duhet të kontrollohen për diabetin të paktën një herë në tre vjet. Rreziku i diabetit mund të vlerësohet duke përdorur kalkulatorë të rrezikut në internet. Mjekët mund të matin nivelet e glukozës në gjak të agjërimit dhe nivelin e hemoglobinës A1C, ose të bëjnë një test oral të tolerancës ndaj glukozës.
Nëse rezultatet e testit janë në kufirin midis normales dhe jonormales, mjekët i bëjnë testet e shqyrtimit më shpesh, të paktën një herë në vit.
Dieta
Ushtrimi
Humbje peshe
Arsimi
Në diabetin e tipit 1, injeksionet e insulinës
Në diabetin e tipit 2, shpesh barnat nga goja dhe ndonjëherë insulina ose barna të tjera me injeksion

Dieta, stërvitja dhe edukimi janë themelet e trajtimit të diabetit dhe shpesh rekomandimet e para për njerëzit me diabet të lehtë. Humbja e peshës është e rëndësishme për njerëzit që janë mbipeshë. Njerëzit që vazhdojnë të kenë nivele të larta të glukozës në gjak, pavarësisht nga ndryshimet në stilin e jetesës, ose kanë nivele shumë të larta të glukozës në gjak dhe njerëzit me diabet të tipit 1 (pavarësisht nga nivelet e tyre të glukozës në gjak) gjithashtu kërkojnë ilaçe.

Për shkak se komplikimet kanë më pak gjasa të zhvillohen nëse njerëzit me diabet kontrollojnë rreptësisht nivelet e glukozës në gjak, qëllimi i trajtimit të diabetit është të mbajë nivelet e glukozës në gjak sa më afër kufirit normal të jetë e mundur.

Trajtimi i presionit të lartë të gjakut dhe niveleve të larta të kolesterolit, të cilat mund të kontribuojnë në problemet e qarkullimit të gjakut, mund të ndihmojnë gjithashtu në parandalimin e disa ndërlikimeve të diabetit. Një dozë e ulët aspirine e marrë çdo ditë rekomandohet te njerëzit me faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës. Të gjithë njerëzve me diabet që janë midis 40 dhe 75 vjeç u jepet një statinë (një ilaç për uljen e niveleve të kolesterolit) pavarësisht nga nivelet e kolesterolit. Njerëzit më të rinj se 40 ose më të vjetër se 75 vjeç dhe me një rrezik të lartë të sëmundjeve të zemrës gjithashtu duhet të marrin një statinë.

Është e dobishme që njerëzit me diabet të mbajnë ose të mbajnë identifikim mjekësor (të tilla si byzylyk ose etiketë) për të paralajmëruar praktikuesit e kujdesit shëndetësor për praninë e diabetit. Ky informacion i lejon praktikuesit e kujdesit shëndetësor të fillojnë shpejt trajtimin për shpëtimin e jetës, veçanërisht në rastin e lëndimit ose ndryshimit të gjendjes mendore. Ketoacidoza diabetike dhe gjendja hiperglicemike hiperosmolare janë urgjenca mjekësore sepse mund të shkaktojnë koma dhe vdekje. Trajtimi është i ngjashëm për të dy dhe përqendrohet rreth dhënies së lëngjeve intravenoze dhe insulinës.
Ekspertët rekomandojnë që njerëzit të mbajnë nivelin e glukozës në gjak Midis 80 dhe 130 mg/dL (4,4 dhe 7,2 mmol/L) agjërim (para ngrënies) Më pak se 180 mg/dL (10.0 mmol/L) 2 orë pas ngrënies Nivelet e hemoglobinës A1C duhet të jenë më pak se 7%. Për shkak se trajtimi agresiv për të arritur këto qëllime rrit rrezikun që glukoza në gjak të ulet shumë (hipoglicemia), këto synime përshtaten për disa njerëz tek të cilët hipoglikemia është veçanërisht e padëshirueshme, si p.sh. të moshuarit. Disa synime të tjera janë mbajtja e presionit të gjakut sistolik më pak se 140 mm Hg dhe presioni diastolik i gjakut më pak se 90 mm Hg. Për njerëzit diabetikë që kanë sëmundje të zemrës ose janë në rrezik të lartë për sëmundje të zemrës, objektivi i presionit të gjakut është më pak se 130/80 mm Hg.
Njerëzit me diabet përfitojnë shumë nga të mësuarit për këtë çrregullim, duke kuptuar se si dieta dhe stërvitja ndikojnë në nivelet e glukozës në gjak dhe duke ditur se si të shmangin komplikimet. Një infermiere e trajnuar në edukimin e diabetit mund të japë informacion në lidhje me menaxhimin e dietës, stërvitjen, monitorimin e niveleve të glukozës në gjak dhe marrjen e barnave. Njerëzit me diabet duhet të lënë duhanin dhe të konsumojnë vetëm sasi të moderuara alkooli (deri në një pije në ditë për gratë dhe dy për burrat).
Njerëzit me diabet të tipit 1 ndonjëherë marrin transplantim të një pankreasi të tërë ose vetëm të qelizave që prodhojnë insulinë nga një pankreas dhurues. Kjo procedurë mund të lejojë njerëzit me diabet mellitus të tipit 1 të mbajnë nivele normale të glukozës.

Megjithatë, për shkak se duhet të jepen medikamente imunosupresuese për të parandaluar trupin të refuzojë qelizat e transplantuara, transplantimi i pankreasit zakonisht bëhet vetëm tek njerëzit që kanë komplikime serioze për shkak të diabetit ose që marrin një organ tjetër të transplantuar (si veshka) dhe do të kërkojnë imunosupresant. droga gjithsesi.

Njerëzit me vështirësi në ruajtjen e niveleve të glukozës në gjak
Termi diabet i brishtë është përdorur për t'iu referuar njerëzve që kanë ndryshime dramatike të përsëritura në nivelet e glukozës në gjak, shpesh pa ndonjë arsye të dukshme. Megjithatë, ky term nuk përdoret më. Njerëzit me diabet të tipit 1 mund të kenë ndryshime më të shpeshta në nivelet e glukozës në gjak sepse prodhimi i insulinës mungon plotësisht. Infeksioni, lëvizja e vonuar e ushqimit përmes stomakut dhe çrregullime të tjera hormonale mund të kontribuojnë gjithashtu në luhatjet e glukozës në gjak.
Tek të gjithë njerëzit që kanë vështirësi në kontrollin e glukozës në gjak, mjekët kërkojnë për çrregullime të tjera që mund të shkaktojnë problemin dhe gjithashtu u japin njerëzve edukim shtesë se si të monitorojnë diabetin dhe te marin barnat e tyre.
Të moshuarit duhet të ndjekin të njëjtat parime të përgjithshme të menaxhimit të diabetit - edukimin, dietën, stërvitjen dhe barnat - si të rinjtë.
Megjithatë, rrezikimi i hipoglikemisë (një nivel i ulët i glukozës në gjak) duke u përpjekur për të kontrolluar rreptësisht nivelet e glukozës në gjak mund të jetë në të vërtetë i dëmshëm për njerëzit me probleme të shumta mjekësore.

Menaxhimi i diabetit mund të jetë më i vështirë për njerëzit e moshuar. Shikimi i dobët mund ta bëjë të vështirë për ta leximin e matësve të glukozës dhe shkallëve të dozës në shiringat e insulinës. Ata mund të kenë probleme me manipulimin e shiringës sepse kanë artrit ose sëmundjen e Parkinsonit ose kanë pësuar goditje në tru.

Arsimi
Përveç të mësuarit për vetë diabetin, të moshuarit mund të duhet të mësojnë se si ta përshtatin menaxhimin e diabetit me menaxhimin e çrregullimeve të tjera. Është veçanërisht e rëndësishme të mësoni se si të shmangni komplikimet, si dehidrimi, prishja e lëkurës dhe problemet e qarkullimit, dhe të menaxhoni faktorët që mund të kontribuojnë në komplikimet e diabetit, si presioni i lartë i gjakut dhe nivelet e larta të kolesterolit. Probleme të tilla bëhen më të zakonshme kur njerëzit plaken, pavarësisht nëse kanë diabet apo jo.

Dieta
Shumë të moshuar kanë vështirësi të ndjekin një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar që mund të kontrollojë nivelet e glukozës në gjak dhe peshën. Ndryshimi i preferencave ushqimore dhe zakoneve dietike për një kohë të gjatë mund të jetë i vështirë. Disa të moshuar kanë çrregullime të tjera që mund të ndikohen nga dieta dhe mund të mos kuptojnë se si të integrojnë rekomandimet dietike për çrregullimet e tyre të ndryshme.

Disa të moshuar nuk mund të kontrollojnë atë që hanë sepse dikush tjetër po gatuan për ta—në shtëpi ose në një shtëpi pleqsh ose në një institucion tjetër. Kur njerëzit me diabet nuk bëjnë gatimet e tyre, njerëzit që blejnë dhe përgatisin ushqim për ta duhet të kuptojnë gjithashtu dietën që nevojitet. Të moshuarit dhe kujdestarët e tyre zakonisht përfitojnë nga takimi me një dietolog për të zhvilluar një plan ushqimor të shëndetshëm dhe të realizueshëm.

Ushtrimi
Të moshuarit mund ta kenë të vështirë të shtojnë stërvitjen në jetën e tyre të përditshme, veçanërisht nëse nuk kanë qenë aktivë ose nëse kanë një çrregullim që kufizon lëvizjen e tyre, siç është artriti. Megjithatë, ata mund të jenë në gjendje të shtojnë stërvitjen në rutinën e tyre të zakonshme. Për shembull, ata mund të ecin në vend të makinës ose të ngjitin shkallët në vend që të hipin në ashensor. Gjithashtu, shumë organizata komunitare ofrojnë programe ushtrimesh të dizajnuara për të moshuarit.

Barnat
Marrja e barnave të përdorura për trajtimin e diabetit, veçanërisht insulinës, mund të jetë e vështirë për disa njerëz të moshuar. Për ata me probleme shikimi ose probleme të tjera që e bëjnë të vështirë mbushjen e saktë të shiringës, një kujdestar mund t'i përgatisë shiringat para kohe dhe t'i ruajë në frigorifer. Njerëzit, doza e insulinës së të cilëve është e qëndrueshme, mund të blejnë shiringa të parambushura. Pajisjet e parambushura të stilolapsit të insulinës mund të jenë më të lehta për njerëzit me kufizime fizike. Disa nga këto pajisje kanë numra të mëdhenj dhe numërues të lehtë për t'u kthyer.

Monitorimi i niveleve të glukozës në gjak
Shikimi i dobët, shkathtësia e kufizuar manuale për shkak të artritit, dridhjes ose goditjes në tru ose kufizime të tjera fizike mund ta bëjnë më të vështirë monitorimin e niveleve të glukozës në gjak për njerëzit e moshuar. Sidoqoftë, ekzistojnë monitorë të veçantë. Disa kanë ekrane të mëdha numerike që janë më të lehta për t'u lexuar. Disa ofrojnë udhëzime dhe rezultate të dëgjueshme. Disa monitorë lexojnë nivelet e glukozës në gjak përmes lëkurës dhe nuk kërkojnë mostër gjaku. Njerëzit mund të konsultohen me një edukator diabeti për të përcaktuar se cili matës është më i përshtatshëm.
Diabeti i tipit 1
Asnjë trajtim nuk parandalon shfaqjen e diabetit mellitus tip 1. Disa ilaçe mund të nxisin faljen e hershme të diabetit të tipit 1 tek disa njerëz, ndoshta sepse parandalojnë sistemin imunitar të shkatërrojë qelizat e pankreasit. Megjithatë, këto barna shkaktojnë efekte anësore që kufizojnë përdorimin e tyre.

Diabeti i tipit 2
Diabeti i tipit 2 mund të parandalohet me ndryshime në stilin e jetës. Njerëzit të cilët janë mbipeshë dhe humbin deri në 7 për qind të peshës së tyre trupore dhe që rrisin aktivitetin fizik (për shembull, ecja 30 minuta në ditë) mund të ulin rrezikun e diabetit mellitus me më shumë se 50%. Metformina dhe akarboza, barna që përdoren për trajtimin e diabetit, mund të zvogëlojnë rrezikun e diabetit te njerëzit me rregullim të dëmtuar të glukozës.
logo
Ke Pyetje? Më shkruaj!